Påske forbindes ofte med gudstjenester, chokoladeharer og malede æg. Men rundt om i verden findes der også nogle mindre kendte traditioner. Her er tre overraskende påskeskikke fra forskellige lande.
I Polen fejres Śmigus-Dyngus, også kaldet lany poniedziałek („Våd Mandag‟), ved at folk kaster vand på hinanden. Man kan blive gennemblødt af både venner og fremmede, og alt fra vandpistoler til vandballoner og flasker tages i brug.
Traditionen menes at gå helt tilbage til 1300-tallet og kan have førkristne rødder knyttet til forårets komme. Vand har længe været et symbol på liv og fornyelse, og denne våde skik er stadig en populær del af den polske påske. Det kan virke kaotisk, men påsken har inspireret mange traditioner og lege – herunder Easter eggs slot.
Mens påske ofte forbindes med hyggelige familiebegivenheder, er det i Norge også tiden for Påskekrim. Nordmændene får typisk en hel uge fri i påsken, hvilket giver masser af tid til at læse eller se krimifortællinger.
Traditionen har bredt sig en smule til Danmark, men er ikke så indgroet her. Påskekrim opstod i begyndelsen af 1900-tallet, da en kriminalroman blev annonceret i en norsk avis, som om det var en virkelig nyhed.
Siden da er krimihistorier blevet en fast del af påsken, og boghandlere forbereder sig på øget efterspørgsel i denne periode. Mange forlag vælger endda at udgive nye krimier op til påske. En forfatter har spekuleret i, at traditionen lever videre, fordi den mentale stimulation fra krimier står i kontrast til den fysiske hvile i påskeferien.
På Langfredag samles folk i Bermuda for at flyve drager i alle farver, størrelser og former. Det er en central del af deres påske, hvor familier samles på strande og marker med deres hjemmelavede drager.
En historie fortæller, at traditionen opstod, da en søndagsskolelærer brugte en drage til at symbolisere Kristi himmelfart. Nogle af nutidens drager er endda designet til at lave en summende lyd ved hjælp af limet papir.
Bermudas påsketraditioner inkluderer også at spise hot cross buns, en britisk skik – ligesom drageflyvning, som blev introduceret af britiske soldater, der brugte drager til at planlægge telegrafpæle.
De fleste har fri på disse dage.
I 2025 falder påsken på samme dato for den katolske, ortodokse og lutherske kirke.
Sommertiden er allerede startet, så solen vil gå ned omkring 20:20 i påskedagene.
Påskeharen menes at stamme fra myten om Eostre, en hedensk forårsgudinde. Ifølge legenden forvandlede Eostre en døende fugl til en hare.
I det østlige Danmark plejede man at trante påskeæg, hvor man rullede æg ned ad en bakke. Man kunne enten forsøge at ramme andre æg eller konkurrere om, hvis æg der kunne rulle længst. Legen blev også nogle gange spillet indendørs.
Det er stadig en populær tradition at male æg. Nogle udhuler æggene og hænger de dekorerede skaller på grene, mens andre maler hårdkogte æg, der senere spises.
Mange påskeskikke involverer æg, da de symboliserer nyt liv og sundhed. „Nyt liv‟ refererer både til foråret og Jesu opstandelse. En teori om traditionen med at farve æg stammer fra Maria Magdalene. Ifølge legenden sagde en kejser, at Jesu genopstandelse var lige så usandsynlig som, at et æg blev rødt – hvorefter ægget angiveligt skiftede farve for øjnene af ham.
Kristne beder, mediterer og ofrer ofte noget personligt i fastetiden op til påske. Tidligere var det almindeligt at afstå fra kød, æg og mælk i denne periode.